Människor och värde, Psychology today

Människor och värde

Jag läste en artikel igår på Psychology today om självkänsla. Det var ganska intressant, läs art. här. Den fick mig att fundera på vilka människor som har god självkänsla och varför, samt hur detta är kopplat till vad man värdesätter hos sig själv och vad man värdesätter hos andra.
 
Periodvis (konstant för somliga) har man låga tankar om sig själv. Kanske känner man att man inte åstadkommit det man borde ha gjort med tanke på sin ålder, eller att man inte kommer att vara kapabel till alls. Man kanske är fattig, har ett dåligt betalt jobb, en för liten lägenhet, talar för få språk, eller kanske bara inte har varit på gymmet på ett tag och skäms över hullet som lagt sig på magen.
 
Det här känns inte bra, och vad händer då?
 
Säg att du plötsligt får sparken och är pank. Din första impuls är inte att skrika ut detta till världen, söka nya kontakter och berätta för alla om dig själv. Du kommer förmodligen att skämmas och vilja undvika andra människor. Detta är orsakat av förväntningarna DU har på dig själv. Du har en viss idé om hur du vill vara, hur du borde vara och hur du vill presentera dig själv. Kanske känner du i den här situationen att du inte har någonting att ge, till världen eller till andra människor. Du känner dig värdelös.
 
Detta är så FEL!
 
Det är så sorgligt när människor känner såhär. Som om deras värde är baserat på deras framgångar, pengar eller meritlista. Det är som att de glömt att de är så mycket mer och har så mycket mer att ge, bortom allt det.
 
Du kanske inte har några pengar att ge, men du har något mycket mer dyrbart än det. Du har vänlighet, respekt och kärlek att ge! Du kan trösta, du kan dela med dig av dina åsikter och ideer, du har förmågan att få människor att le och skratta. DETTA är hur du bygger band och kommer nära andra människor, inte genom att skryta om dina framgångar. 
 
 Jag säger inte att det är något fel på att vilja vara framgångsrik, känd eller rik. Felet är att tro att det är så du kommer att skapa eller öka ditt värde som människa och att det kommer få andra att älska dig mer. Det kommer det inte. Folk kanske finner dina ambitioner och stora planer attraktiva och beundransvärda och känner sig dragna till dig, men det gör inte dig mer värdefull som människa!
 
Samhället har lärt oss att begära framgång, för oss själva och de som är omkring oss. Men om du tänker på de partners du valt, eller dina vänner, vad har egentligen spelat roll? Hur mycket de hade att skryta om, eller hur bra de kunde få dig att må?
 
Sluta tro att du måste vara Mr eller Mrs Big-shot för att människor ska älska och beundra dig. VÅGA dock ha en big-shots självförtroende, var stolt över dig själv, inte bara för det du åstadkommit, utan för vem du är och för vad du kan göra för andra. (Jag garanterar dig att det är mer än du själv tror) Det, till skillnad från pengar och prestigefyllda jobb, är någonting som aldrig kan tas ifrån dig. 
 
 
Kärlek
Ejie
 
#1 - - SARAH CARLSTEN:

Ha en fin dag, kika gärna in min blogg om du får tid :*

#2 - - Robex Lundgren:

fin blogg

Svar: Tack :)
Emma-Josefin

#3 - - Cecilia:

jättefin blogg :)

Svar: tack :)
Emma-Josefin